Wat is Energy Control?

Energy Control is een behandel- en trainingscentrum dat zich richt op drie schijnbaar verschillende aandachtsgebieden:

 • revalidatie van chronische vermoeidheid (o.a. burn-out, ME, fibromyalgie, Covid/corona, vermoeidheid na kankerbestrijdende behandelingen)
 • de prestatieverbetering voor duursporters, zowel op top als op recreatief niveau
 • gewichtsreductie

Bovengenoemde aandachtsgebieden mogen dan wel zeer uiteenlopend lijken, in de behandelmethode van Energy Control verschillen ze weinig van elkaar. Overeenkomsten zijn dat al onze cliënten op een serieuze manier bezig zijn met het vinden of bewaren van een gevoelig evenwicht tussen ontspannen en inspannen . Vandaar ‘Energy Control’ – wat immers energiebeheersing betekent.

De test

Bestaat uit twee gedeelten;

 • Inspanningstest
 • Hersteltest

Het doel van de inspanningstest is om je huidige fitheid te meten en inzichtelijk te maken.

Inspanningstest

Het doel van de test is om je huidige fitheid te meten. Om er vervolgens je persoonlijke schema van te kunnen maken. Je ontvangt het verslag met de resultaten van je test en daarbij een uitgebreide uitleg. De bedoeling is dat je daarna zelf in staat bent om je trainingen te optimaliseren. Tijdens je test draag je een hartslagband en worden onder andere de volgende waarden gemeten: 

 • Maximale wattage
 • VO2Max
 • Omslagpunt (anaerobic threshold
 • Maximale hartslag
 • Je (ideale) D2 trainingszone. 
 • Ademfrequentie en adempatroon
 • Hartslagvariabiliteit

De test vindt plaats op een speciale inspanningsfiets. De test en fiets zijn zo ontwikkeld dat iedereen de test kan doen. Dus voor zowel mensen die niet hoog belastbaar zijn en fitter willen worden, als voor sporters die veel sportervaring hebben en beter willen presteren.

Hersteltest

In 1980 sprak Nederlands beste wielrenner Joop Zoetemelk deze legendarische woorden; “De tour win je in bed”. Of anders gezegd “de boog kan niet altijd gespannen staan”. Zowel in werk (stress), relaties en in sport. Het doel van de hersteltest is om de kwaliteit van je herstel zichtbaar te maken. Uiteraard krijg je hier ook de resultaten van en uitgebreid uitleg over. Zodat je meer inzicht krijgt in de processen van je lichaam en je gedrag. Daarna kan je zelf thuis met het biofeedback-systeem aan de slag zodat je herstel beter en sneller wordt. Het herstel is een zeer belangrijk onderdeel tijdens je trainingen en wordt vaak onderschat. Tijdens het trainen breng je schade aan in je lichaam en neemt de kwaliteit van je spieren af. Dus door trainen word je tijdelijk ‘slechter’. Het herstel / rust zorgt dan juist voor de daadwerkelijke verbetering. Door oefenen en aan de slag te gaan met je herstelsysteem wordt de kwaliteit van herstel beter en ga je meer energie ervaren.

Wat wordt er precies gemeten tijdens de hersteltest

Tijdens de test zit je rustig op een stoel. Dit betekent echter niet dat je lichaam wezenlijk in herstel is. De mate van actie in het zenuwstelsel bepaalt namelijk de kwaliteit van het herstel. Dit laat zich meten door je hartslag, en nóg specifieker, door de tijd tussen 2 hartslagen in, oftewel de hartslagvariabiliteit (HRV). Tijdens stress of inspanning is de tijd tussen opeenvolgende hartslagen hetzelfde. Je hart pompt dan gelijkmatig zuurstof naar je spieren (handig voor als je moet vluchten). Tijdens herstel zijn de tijden tussen opeenvolgende hartslagen juist heel verschillend. Dit komt omdat je hartslag dan sneller gaat wanneer je inademt en langzamer wanneer je uitademt. De waarden die gemeten worden tijdens de hersteltest zijn:

 • HRV
 • Hartslagfrequentie
 • Ademhalingsfrequentie
 • Adempatroon
 • Uitkomst of je lichaam tijdens rust wel of niet voldoende in herstel is.
 • Herstel na inspanningstest (vergelijkbaar met werkdag) wordt inzichtelijk gemaakt.
 • Je krijgt op basis van je zelf gestelde doel een persoonlijk optimaal-herstelprogramma, zonder daarbij over je grenzen te gaan.

Om te trainen wordt er gebruik gemaakt van de Energy Control app. Het is de bedoeling dat er ten minste drie keer per week getraind wordt.


Wat maakt de Energy Control methode zo anders?

Om te trainen wordt er gebruik gemaakt van de Energy Control app.                          

Deze app op uw telefoon geeft dagelijks inzicht in het herstelvermogen in rust en uw eigen belastbaarheid. Dit is per individu verschillend. De app berekent op een specifieke manier op welke hartslagzones iemand moet trainen. De app begeleidt u gedurende het bewegen, zodat uw niet over uw grenzen gaat maar wel optimaal traint. Balans is het toverwoord.

Tevens leert u hoe u kunt ontspannen door middel van de juiste ademhaling. De combinatie van ademtherapie en berekende inspanning, uitgaande van het herstelvermogen van het lichaam, onderscheidt deze methode van andere trainingsprogramma’s. Energy Control brengt uw lichaam terug in balans en uw belastbaarheid wordt duurzaam hersteld.

Meer informatie over Energy Control vindt u op de website praktijkhenkhesselink.nl