Echografie

Echografie is een waardevol hulpmiddel voor fysiotherapeuten. Het stelt ons in staat om een kijkje te nemen in uw lichaam om zo een beter beeld te krijgen van gewrichten, botten, spieren en alle andere delen die van invloed zijn op uw houding en bewegingen.

Hoe werkt echografie

Echografie werkt met geluidsgolven. Deze worden met een speciaal apparaatje vanaf de buitenkant van uw lichaam met gel naar binnen gestuurd en weer teruggekaatst. De computer zet het geluid om in afbeeldingen die de fysiotherapeut kan beoordelen. Hierdoor is het mogelijk om eventuele afwijkingen aan gewrichten op te sporen.

De behandeling

Het beoordelen van de echo gebeurt meteen tijdens het onderzoek, dat gemiddeld zo’n 25 minuten duurt. De gemaakte opnames worden bewaard zodat we bij een vervolgonderzoek kunnen zien of de fysiotherapeutische behandeling effect heeft. Echografie is een snelle, pijnloze en veilige manier om een diagnose te stellen en wordt gebruikt om te bepalen waar bepaalde klachten vandaan komen of om de ernst van een bepaalde blessure of aandoening in kaart te brengen en om de vorderingen van de behandeling te kunnen beoordelen.

Bij welke klachten wordt echografie gebruikt?

Echografie wordt onder meer gebruikt bij:

  • Blessure aan pezen
  • Blessure aan spieren
  • Slijmbeursontsteking
  • Verrekking of scheuring van een gewrichtskapsel of banden

Goed om te weten 

  • In tegenstelling tot röntgenologisch onderzoek is echografie ongevaarlijk en kan het net zo vaak als nodig is worden herhaald
  • De kosten van een echografisch onderzoek worden vergoed wanneer u bent verzekerd voor fysiotherapie
  • Een verwijsbrief is niet nodig

Wilt u meer informatie over echografie of wilt u weten of echografie fysiotherapie een behandeling is die kan helpen bij uw klachten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.